Zajedničko priopćenje za medije predsjednika Francuske Republike i kancelarke SR Njemačke [fr]

Predsjednik Emmanuel Macron i kancelarka Angela Merkel organizirali su 10. srpnja videokonferenciju s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, Avdullahom Hotijem, premijerom Kosova, Josepom Borrellom, visokim predstavnikom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednikom Europske komisije, te s Miroslavom Lajčákom, specijalnim izaslanikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja koja se tiču zapadnog Balkana.
Predsjednik Vučić i premijer Hoti dogovorili su nastavak dijaloga Beograda i Prištine koji je u prekidu od studenog 2018. godine. Europska unija nastavit će olakšati njihov dijalog, s ciljem normalizacije odnosa između Srbije i Kosova putem sveobuhvatnog, konačnog i pravno obvezujućeg sporazuma.

Predsjednik Vučić i premijer Hoti dogovorili su da će produbiti suradnju u okviru započetog rada na mnogim područjima predloženima u sklopu Berlinskog procesa, kao važne mjere za izgradnju povjerenja između dviju strana.

Sudionici konferencije su razmijenili mišljenje o sljedećim etapama dijaloga između Beograda i Prištine, kojeg podupire EU. Pregovori između dviju strana započeli su 12. srpnja videokonferencijom, a nastavit će se 16. srpnja prvim sastankom u Bruxellesu. Pregovore će organizirati visoki predstavnik Borrell i specijalni izaslanik EU-a Lajčák. Predsjednik Emmanuel Macron i kancelarka Angela Merkel potaknuli su predsjednika Vučića i premijera Hotija na postizanje znatnog napretka u pregovorima u narednim mjesecima.

S obzirom da je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije presudna za sigurnost i stabilnost regije te da je od velike važnosti s obzirom na pristupanje dviju zemalja EU-u, predsjednik Emmanuel Macron i kancelara Angela Merkel ostat će angažirani po ovom pitanju kao podrška objema stranama i Europskoj uniji, te će biti spremni prema potrebi organizirati novi samit u kasnijoj fazi pregovora.

Zadnja izmjena dana 10/08/2020

Povratak na vrh